Nazorg na operatie: hond en kat

Uw huisdier is vandaag onder narcose geweest en/of geopereerd.

Voor een goed herstel is het noodzakelijk dat U op de hiernaast genoemde punten let.

 1. Duizelig. De avond van de operatie en de volgende ochtend zijn de dieren vaak nog wat duizelig, en vallen ze gemakkelijk om. Zorgt ervoor dat ze zich niet bezeren, door te voorkomen dat ze op trappen, stoelen of banken kruipen.
 2. Drinken. Zolang de dieren nog wat duizelig zijn, mogen ze slechts kleine beetjes water drinken, en liefst lauwwarm. Wanneer ze teveel, te koud of te snel drinken, kunnen ze misselijk worden en gaan braken.
 3. Eten. Pas de dag na de operatie mogen de dieren weer wat eten. ‘s Morgens een paar hapjes, en ‘s avonds de helft van wat ze normaal zouden eten. Wanneer de dieren die eerste dag nog niet willen eten hoeft u zich geen zorgen te maken, maar de tweede dag na de operatie moeten ze wel weer eten.
  Dieren die gecastreerd of gesteriliseerd zijn, krijgen een tragere stofwisseling, en moeten een kwart minder eten, om te voorkomen dat ze te dik worden!
 4. Hallucinaties. Sommige dieren hebben ten gevolge van de gebruikte narcosemiddelen hallucinaties en kunnen dan piepen of zelfs huilen. Tijdens en na de operatie wordt altijd voldoende pijnstilling toegediend, en hoewel het lijkt alsof de dieren dan pijn hebben, is dat niet het geval! Geef alstublieft dan ook geen extra pijnstilling die niet door de dierenarts is voorgeschreven.
 5. Beweging. U mag met de hond kleine stukjes wandelen, dit stimuleert de doorbloeding, versnelt de afbraak van de narcosemiddelen en bevordert de genezing. U mag het dier niet kletsnat laten worden, en zeker een week niet laten zwemmen of wassen.
  Katten kunt u het beste gedurende 3 dagen binnen houden.
  Gecastreerde dieren blijven nog tot 6 weken na de castratie vruchtbaar!
 6. Wondverzorging. Soms begint het dier de wond of de omgeving van de wond te likken en schoon te maken. Als dit gebeurt door voorzichtig te likken, is het niet erg, zolang de wondranden niet open gaan staan, maar het dier mag niet aan de hechtingen trekken of aan de wond bijten. In dat geval adviseren wij u om het dier een t-shirt, rompertje, een Medical PetShirt of een halskraag om te doen.
  De eerste dag na de operatie kan er nog wat (bloederig) wondvocht te voorschijn komen, maar de wond mag niet bloeden.
 7. Hechtingen. Dieren die een operatie ondergaan hebben met uitwendige zichtbare hechtingen, willen we graag na 8 tot 14 dagen terug zien op de praktijk om de hechtingen te laten verwijderen. Maakt u hiervoor bij voorkeur een afspraak overdag.

Indien u twijfels of vragen heeft of het herstel wel normaal verloopt, neemt u dan contact met de praktijk. Neem in elk geval contact op in de volgende gevallen:

 • bloed uit de wond
 • slomer worden
 • na 2 dagen nog geen eetlust

Uw dierenartsen.